Street Art Festival 2015

ism Museum voor KOR

header event

Zondag 27 september vindt in Apeldoorn de tweede editie plaats van het Street Art Festival. Dit jaar is ook Museum voor KOR van de partij. Op verzoek van organisator New Arts (Markant) verzorgen wij tijdens het festival rondleidingen. Maar zoals ons museum niet traditioneel is, zo zijn onze rondleidingen dat ook niet. Onze museumgidsen zijn namelijk rappende rondleiders.

Wandel mee met onze rappende rondleiders en luister naar wat ze te rappen hebben over street art, de kunstwerken uit onze tentoonstelling en natuurlijk, de kunstenaars. Dit jaar zullen 7 (inter)nationale kunstenaars de muren van verschillende zalen in het Museum kleur geven: El Bocho, Gijs Vanhee, Czarnobyl, Anna Taut, Justyna Posiecz-Polkowska, Stephan Peters en Dolle Baas. We stellen ze aan u voor.

El Bocho

El Bocho op flyer Street Art Festival 2015(Frankfurt am Main – Duitsland, 1978)

-Muur Sporthal Havenpark-

Een van de bekendste street artists uit Berlijn draagt een Mexicaanse naam: El Bocho, oftewel, kleine ezel. Zoals vele street artists is ook El Bocho begonnen als graffitischrijver. Sinds 1997 maakt hij niet alleen muurschilderingen, maar ook werk met tape, tegeltjes, posters en experimenteert hij met verschillende soorten papier.

Zijn achtergrond als typograaf en illustrator is duidelijk te zien in Little Lucy, een meisje met een bijzondere hobby. Little Lucy vermoordt telkens haar kat – steeds weer op een nieuwe, creatieve manier. Naast zwarte humor schuilt er in El Bocho ook een romanticus. Dit laat hij zien in zijn serie die hij ‘Citizens’ noemt. Hij schildert grote portretten, meestal van vrouwen, die hij door een toevoeging van tekst laat verlangen en dromen.

Het werk van El Bocho is niet populair bij andere street artists. Ze vinden hem te commercieel en plakken er stickers overheen. Of zijn ze jaloers? Want El Bocho’s werk is bekend en toegankelijk en hij heeft zelfs groupies (vrouwelijke bewonderaars die hem volgen).

Gijs Vanhee

(Mechelen – België, 1982)

-Muur Sporthal Havenpark-

Het werk van Gijs Vanhee is al twee maal in de collectie van het Museum voor KOR opgenomen. De gele schildpad (‘Turtle Mutant’) aan de Kayersdijk en de slang van ‘Eagle & Serpent’ aan de Hoofdstraat komen van zijn hand. Zijn inspiratie haalde hij voorheen uit de onderwaterwereld, waar de meest opmerkelijke beesten wonen, maar tegenwoordig portretteert hij ook andere mutanten en dieren op de muur. Daarbij gebruikt hij een vloeiend strakke zwarte lijnvoering en veel heldere en felle kleuren.

Eagle & Serpent

In 2006 studeerde Vanhee af als productontwikkelaar, maar al snel werd duidelijk dat hij als vrijdenkend straatkunstenaar beter uit de verf komt. De straat is zijn atelier én zijn expositieruimte. Hij werkt in een veel grotere schaal dan de meeste kunstenaars. Waar anderen een vel papier pakken, gebruikt hij de zijkant van een flat als ondergrond. Hij werkt dan ook vaak met een hoogwerker.

Sinds 2013 heeft Vanhee de eer om door de Mechelse gemeenteraad in zijn woonplaats aangesteld te zijn als Mechelse stadsartiest. Naast het opsmukken van het straatbeeld, is Vanhee ervan overtuigd dat zijn werk ook het dagelijkse leven voor veel mensen aangenamer maakt. Met zijn murals heeft hij dan ook het grote voordeel een veel breder publiek te bereiken dan een “binnenkunstenaar”.

Czarnobyl

(Polen, 1974)

-Muur Sporthal Havenpark-

Czarnobyl is een van de bekendste stencil artists van Berlijn. Zijn kunstenaarsnaam verwijst naar het ongeluk in de kernreactor bij de Oekraïnse stad Tsjernobyl in 1986, waardoor de stad een spookstad werd. Czarnobyl komt uit Polen en begon al voor de val van het ijzeren gordijn met graffiti. Er waren toen in Polen geen spuitbussen verkrijgbaar, dus maakten hij en zijn vrienden deze zelf door pigment in bussen met insecticide te doen. Gelukkig is Czarnobyl destijds nooit opgepakt, want de communistische autoriteiten vonden graffiti geen vandalisme, maar een politieke aanval tegen de staat en de straffen hiertegen waren niet mild.

Czarnobyl staat er om bekend zeer gedetailleerd met sjablonen te werken. Hij snijdt sjablonen uit, legt deze op een ondergrond en brengt in meerdere lagen verf aan op papier, hout, een stuk metaal of een muur. Zijn stencils lijken vaak op fotorealistische portretten van mensen, maar ook van half mens en half machine, meestal in zwart wit. Hij noemt zijn stijl ‘cyber punk stencil art’. Door de detaillering heeft hij veel tijd nodig en moet hij vaak toestemming vragen om zijn werk ergens te kunnen zetten. Andere street artists vinden hem te langzaam, die maken zich liever anoniem zo snel mogelijk uit de voeten.

Anna Taut

(Warschau – Polen, 1984)

-Appartementencomplex Wittenborg en muur Royal Talens-

An11118124_971823552861095_4276086635320824044_ona Taut woont in Berlijn en komt oorspronkelijk uit Polen. Daar is ze – in tegenstelling tot andere street artists als Czarnobyl, die autodidact is, – klassiek academisch geschoold. Dit is duidelijk zichtbaar in haar werk; ze kan erg goed realistisch tekenen en schilderen en is ook opgeleid om muurschilderingen te maken.

Met haar kunst heeft Taut al veel prijzen gewonnen en ze exposeert geregeld in het klassieke kunstcircuit. Maar ook daar buiten is ze actief, in de street art scene. Solo, maar ook in samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld Theosone, met wie ze het kunstenaarsduo ATAK vormt en Theosone de belettering doet. En ook werkt ze vaak samen me Justyna Posiecz, met wie ze twee weken geleden een muur beschilderde bij de verffabriek Talens aan de Sophialaan.

Taut schildert veel naakte en halfnaakte jonge vrouwen in een bepaalde houding. Dit thema met haar realistische schilderstijl komt erg klassiek over, maar ze geeft er wel een draai aan. Er zitten vaak wat gekke dingen in haar schilderingen, zoals in delen waarin de achtergrond niet meer geschilderd is, maar uit verfdruipers lijkt te bestaan.

Justyna Posiecz-Polkowska

(Stalowa Wola – Polen, 1985)

-Muur Royal Talens-

Justyna Posiecz - Royal TalensJustyna Posiecz heeft tijdens Open Monumentendag (12 en 13 september jl.) samen met Anna Taut de muur bij Talens beschilderd. Posiecz en Taut komen beiden uit Polen, ze hebben ongeveer dezelfde leeftijd, zijn allebei klassiek opgeleid aan een kunstacademie, beiden ook met muurschildering als specialiteit en ook het werk van de kunstenaars lijkt op elkaar. Ze zijn twee vakmensen die de klassieke teken- en schilderstijl beheersen en dit, wanneer het uitkomt, inzetten in hun werk. Het verschil is dat Posiecz meer gebruik maakt van kubisme, patronen en effen kleuren.

Een bekend werk van Posiecz is de enorme schildering bij shopping mall ‘Galeria Krakowska’ in Krakau, Polen. Dit is de ‘Oranjerie’ van Krakau, alleen heeft dit overdekte winkelcentrum de eerste prijs gekregen voor slechtste nieuwbouwproject van Krakau. Maar juist deze afschuwelijke betonnen bouwwerken, lijken een perfecte voedingsbodem voor street artists en murals. Krakau wordt niet voor niets de Europese hoofdstad van de street art genoemd.

Stephan Peters

(Apeldoorn, 1967)

-Muur Park van Pythagoras-

Stephan Peters heeft het geluk in het Museum voor KOR geboren en getogen te zijn. Hij was even weg voor zijn studie aan de Rietveld Academie in Amsterdam, maar keerde gelukkig weer terug om in het Museum te wonen en een bloeiende praktijk als beeldend kunstenaar op te bouwen.

Bekend is Peters met de portretten en muurschilderingen die hij in opdracht van bedrijven en particulieren maakt. Peters heeft grote opdrachten van verschillende woningbouwverenigingen om velerlei trappenhuizen van muurschilderingen te voorzien (in acht jaar tijd schilderde hij zesenzestig verdiepingen). Daarbij verwerkt hij ook portretten van bewoners en tekeningen van buurtkinderen. In het Museum, vleugel Vogelbuurt, bevinden zich de bekende muurschilderingen van zijn hand op enkele zijkanten van huizen. Bij deze schilderingen maakte hij niet alleen verbinding met de wijk en de bewoners, maar ook met de architectuur van de huizen.

Peters geeft veel les in portret en model tekenen en schilderen. Zijn schilderstijl is vrij klassiek en realistisch met een vleugje cartoon en geregeld voegt hij grafische elementen toe. In zijn vrije werk speelt het boeddhisme een belangrijke rol en duiken geregeld Boeddha’s op.

Dolle Baas

(Nederland, 1992)

-Zaal 28: muur achterzijde Studio28-

De 23-jarige Amy Boekhoudt – a.k.a. Dolle Baas – studeert momenteel Illustratie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ze noemt zichzelf geen straatkunstenaar, maar een meisje dat graag experimenteert met de spuitbus.

In 2012 begon ze in Rotterdam met het plakken van honderden handgeschreven stickers. Hetzelfde jaar probeerde ze graffiti uit en in korte tijd heeft ze met spuitbus haar eigen stijl gecreëerd. Ze maakt veel kleurrijke fantasiefiguren: te herkennen zijn katten, konijnen en personages die uit een videospel lijken te komen. Daarbij legt Dolle Baas vaak de nadruk op het hoofd. Verder opvallend aan haar stijl is dat ze haar figuren geen donkere outline geeft.

Beeld

 

Flyer Street Art Festival: Outlines

‘Eagle & Serpent’: Muurmag

Muur Royal Talens: Henk Pot

 

 

 

Tekst

Bas Fontein