Deze zomer vroegen wij ons af: wat moet dat hier?

Free Walking Tour - Martijn de Frankrijker in de Prinsengang, Apeldoorn

Deze zomer vroegen wij ons af: ‘Wat moet dat hier?’

‘Wat moet dat hier?’, maar ook ‘Zit je lekker?’ en ‘Biertje?’ waren zomaar een aantal vragen die museumbezoekers tijdens de zomer van 2017 voor hun kiezen kregen.

Het waren vragen die hun antwoord vonden in een deinend geel vlaggetje, twee strandstoelen en een vergeten recept voor een mooie IPA. Deze zomer was er een zoals het Museum voor Kunst in de Openbare Ruimte ze graag vaker ziet: vol kunst, maar niet altijd zoals je het verwacht. Benieuwd? Lees wat wij deze zomer op het programma hadden staan.

Free Walking Tour - Martijn de Frankrijker in de Prinsengang, Apeldoorn
Een artikel over het Museum voor Kunst in de Openbare Ruimte in de Stentor

Een kunstje in de openbare ruimte

Zo is kunst ook vaak; net even anders dan je verwacht. Je ziet fruitautomaten, maar het blijkt een levensverhaal. Je stuit op een boom vol spreeuwen, maar de spreeuwen blijken een illusie. Kunst verrast. En het Museum voor KOR wilde deze zomer met die kunst ook verrassen. Welke Apeldoorner heeft hem niet gezien? Het gele vlaggetje deinend door de menigte op de Apeldoornse markt. Een verrassend gezicht.

De zomer van 2017 was voor het museum dé zomer van de Free Walking Tours. Het gele vlaggetje van stadsgids Martijn was overal, van winkelruiten tot kapsalons en, natuurlijk, op zijn rug tijdens de wekelijkse tours langs zestien kunstwerken in de Apeldoornse openbare ruimte. En niet alleen omarmden wekelijks tientallen Apeldoorners de tours, ook in de media kregen ze veel aandacht.

Links naar de artikelen vind je onder dit bericht.

Een koud kunstje

‘Alles moet plat.’ Het lijkt een kunstwerk in de uitverkoop. Uiteindelijk gingen ze plat, de IJzeren Pylonen van kunstenaar Evert Strobos. Onenigheid met buurtbewoners uit Zevenhuizen, waar het kunstwerk kwam te staan, leidde ertoe dat het werk werd verplaatst naar een andere stad. Onenigheid is een mild woord. Woede, onbegrip. En nog steeds, meer dan dertig jaar later, lopen de gevoelens over dit kunstwerk hoog op. Bij mensen die het nog kennen, tenminste. De rest van Apeldoorn is dit werk allang vergeten.

Alles Moet Plat - Een foto van de IJzeren Pylonen die worden omgetrokken
De IJzeren Pylonen omgetrokken

Laat het nou net een doel van ons museum zijn de kunst in de openbare ruimte onder de aandacht te brengen. De vergeten verhalen boven te brengen. De expositie ‘De Smaak van Apeldoorn’ bleek een prachtig moment. Er werden plannen gesmeed om de smaak van dit kunstwerk terug te brengen. Een koud kunstje, zou het worden. We vroegen Ton Fisser, van AWA ’85, om hulp. Hij brouwde voor ons de IJzeren Pylonen Apeldoorn. Een IPA, volgens een – ooit – bijna vergeten recept, met daarin een ijzersterk pepertje. Een bitter bier, met pittige nasmaak. Je proeft de woede.

De expositie werd vergezeld van een ‘vergeten’ stadstour. Een korte rondleiding langs vergeten kunst vol vergeten verhalen. De rondleiding eindigde met de smaak van woedend Apeldoorn; een proefglas IJzeren Pylonen Apeldoorn.

Het bier, de IJzeren Pylonen Apeldoorn (IPA) is nog te koop. Stuur een mailtje naar info@museumvoorkor.nl.

Het Brouwen van de IJzeren Pylonen IPA
De Vergeten Expo bij ACEC
Er wordt geproost op de IJzeren Pylonen IPA door Ton Fisser

Lekker kunst kijken

Kunst, kunst, kunst en nog meer kunst. Onder het motto ‘kunst kijken vanuit je luie strandstoel’, leidden we in het museum voor het tweede jaar mensen rond op de meest relaxt mogelijke manier: zittend in ’t heerlijke zomerzonnetje.

Bezoekers die kunst kijken in de KOR-strandstoelen
Bezoekers die kunst kijken vanuit de KOR-strandstoelen

Ook dit jaar nodigde CODA ons weer uit om invulling te geven aan hun beeldentuin op het Cultuurkwartier, waar een zestal beelden door onze trouwe audiogids Kor werden voorzien van een verhaal. In zijn opvallende stijl, bol van platte kunsthumor en audio-effecten vertelde Kor wekelijks aan tientallen bezoekers meer over de buitencollectie van CODA.

Het hoogtepunt kwam bij het neerstrijken van Do-It-Yourself festival StadsOase op de zondagmiddag wanneer de strandstoelen onder toeziend oog van onze museumgidsen continu gevuld werden met nietsvermoedende bezoekers. Bezoekers die kwamen voor een biertje of een wijntje, maar bleven voor de kunst. Totdat Kor was uitgepraat. Daarna gingen ze weer aan het bier.

Kunst vanuit je luie strandstoel op een scherm

 2017, Wat was je kunst mooi

Met de Free Walking Tour, Vergeten Expo en de strandstoelen bij CODA leek de kunst in de openbare ruimte in 2017 nog net een beetje mooier. Honderden bezoekers werden verrast met wat Apeldoorn rijk is en verrijkt met verrassingen. Van prachtige verhalen tot pittige bieren.

Ook startten we dit jaar met Museumfavorieten en voegden we de rubriek ‘Wat is dat nou weer?’ toe aan onze sociale kanalen. Om zo ook in de digitale openbare ruimte de kunst onder ogen te krijgen.

En verder!

Was dit ’t? Zeker niet! Ook in de herfst en winter van 2017 heeft het Museum voor Kunst in de Openbare ruimte genoeg moois voor je klaarstaan. Wat dacht je van een theatervoorstelling tijdens Roots in the Woods? Een speciale kersteditie van de Free Walking Tours? Of onze eigen Museumnacht?

Wil je op de hoogte blijven van al dit moois? Meld je dan niet aan voor onze nieuwsbrief. Die hebben we niet. Onze pagina op Facebook liken en volgen zou wel een goed idee zijn!

De Museumfavoriet van Carla Schutte

Benieuwd? Boek een tour!

Ook zo benieuwd wat die kunst hier allemaal moet? Boek een tour met onze stadsgids en kom het te weten! In 1,5 uur ga je met de enige levende gids van ons museum langs een aantal prachtige kunstwerken en hoor je de verhalen erachter. Boek een tour door een mailtje te sturen naar info@museumvoorkor.nl.

“Mensen, kijk beter om je heen”

– Artikel op Dag6

[button url=”https://dag6.nl/nieuws/d68d5949-ab0f-4c63-8acf-a90cc6fc8cd2/mensen-kijk-eens-wat-beter-om-je-heen” target=”blank” text=”Lees het artikel”]

“Wij liepen mee …”

– Artikel op Indebuurt

[button url=”https://indebuurt.nl/apeldoorn/doen/wij-liepen-mee-met-de-free-walking-tour-door-apeldoorn-en-dit-is-wat-we-zagen~9867″ target=”blank” text=”Lees het artikel”]

Blijf op de hoogte

Volg ons op Facebook voor de laatste activiteiten en tentoonstellingen.

[button url=”http://www.facebook.com/museumvoorkor” target=”blank” text=”naar Facebook”]

Museumfavorieten

Ontdek Apeldoorns favoriete kunstwerken in de openbare ruimte.

[button url=”/museumfavorietenApeldoorn/” target=”blank” text=”Bekijk de favorieten”]